Bij leven

Spreken over je afscheid? Wanneer doe je dat? Eigenlijk kan dat op elk moment in je leven. En ziek hoef je er zeker niet voor te zijn.

Als je iemand bent die alles graag goed geregeld heeft of als je nu gewoon al nieuwsgierig bent en hier al over wil nadenken voor de ‘je-weet-maar-nooit’. Je wil nu graag zorgen voor hen die achterblijven als jij er niet meer bent.

Jouw keuze vastleggen​

Vroegtijdige Zorgplanning, samen aftasten wat je wil maar vooral wat je niet wil en jouw keuze vastleggen in een document dat je kan laten registreren om het kracht bij te zetten. Een wilsbeschikking, orgaandonatie, je lichaam schenken aan de wetenschap, je wensen rond euthanasie, een (notarieel) testament. Info vind je op www.leif.be of www.delaatstsereis.be

Hierover van gedachten wisselen geeft vaak nieuwe inzichten.

Op die manier nadenken over je eigen sterfelijkheid maakt je leven sowieso rijker. Je eigen emoties of vragen rond de dood delen geeft rust.

Je kiest zelf wat er op papier wordt gezet, in een gesprek bekijken we samen de mogelijkheden.

Jouw afscheid vormgeven​

Of spreken over je concrete wensen rond je afscheid? Het geeft je rust en kracht, zeker als het einde nabij is. Jouw wensen vormen de basis voor een draaiboek dat altijd nog kan aangepast worden. Jij geeft aan wat echt belangrijk is en wat je absoluut wel of niet wil na je overlijden. Wil je een afscheidsviering op een bijzondere locatie? In het bos, op een kasteel, bij je thuis? (live) Muziek of een ander optreden, een eigen ritueel. Wil je liever een feestje in plaats van een koffietafel. Een barbecue rond een kampvuur, een picknick? En na je overlijden zorgen we dan samen met de familie en vrienden dat het zó ook gebeurt zoals jij het in gedachten had. Zo kunnen de mensen afscheid nemen van hoe jij was.

Door hier vooraf samen naar te kijken krijg je ook een duidelijk(er) zicht op het kostenplaatje.

Maar misschien kies jij liever voor een afscheidsfeest bij leven; vóór je sterven nog afscheid nemen van iedereen. Een onvergetelijk feest voor jou en iedereen die erbij is want de herinneringen die samen gedeeld worden geven troost als jij er niet meer bent.

Of misschien wil je nog foto’s die met veel liefde worden vastgelegd als blijvende herinnering, nu voor later?

Zijn er dingen die je echt nog wil doen bij leven, dan help ik jou met veel liefde om je wens te vervullen.

De avond dat jij er bij was om hem te leren kennen en hij duidelijk kon uitspreken wat hij wilde, hoe hij het wilde was voor mij de start van een goed afscheid. Zijn richtlijnen waren duidelijk en hebben mij behoed voor twijfel toen hij eenmaal richting uitgang begon te slenteren. Het weten dat jij klaar zou staan om zijn lichaam naar een plaats te brengen waar wij het aller, allerlaatste afscheid konden nemen gaf de rust die nodig was om het stervensproces van zo dicht mee te maken.  Papa heeft zijn tijd genomen om te gaan en ik koester de uren dat ik bij hem was, met mijn volle wezen.