Bij overlijden

In de dagen na het overlijden valt er veel te regelen.
Deze fase vraagt om een efficiënte aanpak maar met de nodige aandacht voor verdriet en compassie.
Vanuit die zorg kan het rouwproces liefdevol aanvangen.

Een aanpak op maat​​

Als jouw wensen al op papier staan, dan zorgen we met familie en vrienden dat de uitvaart helemaal van A tot Z volgens jouw wensen wordt gepland en zal verlopen.

En anders starten we samen met een blanco blad om een passende, persoonlijke uitvaart uit te werken. Jullie krijgen een gedetailleerde offerte en ik zorg mee voor dat de kosten bewaakt worden.

Maar naast de uitvaart moet er ook heel wat wettelijk geregeld worden: aangifte van het overlijden, toelating om te begraven of cremeren, misschien een grafconcessie of een asverstrooiing op een bijzondere locatie, …

Er valt veel te regelen en ik hou voor jullie mee het overzicht. De praktische beslommeringen neem ik uit handen maar wil je liever alles zelf doen, ook dat kan.

Een unieke uitvaart

Het verhaal dat wil verteld worden krijgt vorm, ieder van jullie kan hier iets in betekenen. Het rouwbericht ontwerpen, crematie of begrafenis vast leggen, bloemen uitzoeken, mee schrijven aan de viering, muziek uitkiezen of misschien wel zelf spreken of zingen, een gepaste kist uitzoeken of maken… Persoonlijker wordt het niet. We nemen hiervoor alle tijd die nodig is. Ook hier, niks moet en kan bijna alles. We creëren samen een uitvaart die klopt.

Enkel die producten of diensten die nodig zijn, in alle transparantie. Hierbij zorg ik voor de praktische ondersteuning, dat alles loopt, ook alle wettelijke formaliteiten. Eigenlijk gewoon wat je van een begrafenisondernemer verwacht. Maar die dingen die jullie liever zelf in handen nemen, daarbij wijs ik jullie graag de weg.

Heel vaak ontvouwt er zich een verrassende samenwerking. Vrienden en familie willen maar wat graag helpen, het is vaak een eerbetoon aan de overledene en het is aan de familie zeggen: “Je staat er niet alleen voor”. Samen op weg naar een nieuwe verbinding.

Als we elkaar nog niet zouden ontmoet hebben vóór het overlijden en we niet weten wat de wensen zijn, dan is een van de eerste vragen waar het lichaam zal opgebaard worden. Thuis zodat je op je eigen tempo afscheid kan nemen of in een andere vertrouwde omgeving? Of misschien liever in een mortuarium?

Van daaruit nemen we de volgende stappen om te komen tot een uniek afscheid waar jullie troost uit halen. Een persoonlijke ceremonie om de pijn te verzachten. In de dagen naar de uitvaart ben ik er voor jullie zodat elke detail de gepaste aandacht krijgt. En op de dag van de uitvaart leid ik alles mee in goede banen zodat jullie de focus kunnen leggen op wat echt telt: afscheid nemen en in liefde verbinden over de dood heen.

De nadruk die gelegd wordt op het belang van het voelen wat werkelijk past bij de overleden persoon én bij jezelf, zowel qua vorm als qua inhoud maken dat het plaatje volledig klopte. Vanaf het moment dat mijn vader zijn laatste adem uitblies tot de kist in de aarde zakte. De verbinding bleef en er was geen sprake van een abrupte breuk daar we het hele proces mee volgden en vorm konden geven. Bijzonder te merken dat naast het belang van de eigen inbreng, het mee kunnen creëren, het vorm-geven, een bijzonder helende kracht gaf. Dit alles maakte van het afscheid een gebeuren om te koesteren waar ik met veel liefde en warmte aan terug denk en wat me sterkt in droeve momenten.