open spreken over de dood

Omdat ik een persoon ben die veel vragen wil stellen, om dingen goed en correct te begrijpen, het diep tot me wil laten doordringen, was voor mij ‘de kracht van afscheid’ ideaal om mee samen te werken.

De rust  die je krijgt door het professionele was voor mij een meerwaarde. Het gesprek dat we nog hadden, samen met mijn mama in het ziekenhuis was warm en persoonlijk, meelevend en speciaal . Raar om te zeggen maar het was echt mooi, liefdevol en grappig bij momenten.

Door dit speciale gevoel vonden wij het ook gepast dat Karin bij de euthanasie van mama was. Zij slaagde erin mij te kalmeren en terug tot de realiteit te brengen, van onschatbare waarde!

Dit kan alleen als het gevoel goed zit anders kan je dat niet toelaten.

Het zijn juist  de laatste persoonlijke momenten die samen mee het afscheid bepalen, het vormt een geheel.

Dankzij ‘de kracht van afscheid’ is de voorbereiding op de dienst rustig en vlot verlopen.

De persoonlijke aanpak en benadering was voor mij heel bijzonder . Het gesprek op voorhand over de dood, wat er gaat gebeuren, wat er normaal is van gevoelens en gedachten die op je afkomen. Het was goed dat daar open over gesproken werd.

De heel persoonlijke aanpak, de begeleiding individueel, weken of maanden op voorhand, het inlevingsvermogen, het oprecht vragen of het gaat en dan ook écht luisteren, is voor mij een meerwaarde.

De juiste woorden op het juiste moment of gewoon niets zeggen, er gewoon “zijn”

En ik zou direct terug alles op dezelfde manier doen dan hoe het is geweest.

Ik kan de warme samenwerking aanbevelen al hoop ik voor mezelf dat ik ze niet rap zal nodig hebben.

Karin A.