echt alles bespreekbaar maken

Dankzij Karin zijn de laatste maanden van Mon gevuld geweest met liefde en vriendschap.  En ook al is het verschrikkelijk om je grote liefde te zien aftakelen, toch is het een periode waar ik met veel dankbaarheid naar terug kijk.
Tussen Mon en mij is er altijd veel liefde geweest, heel veel liefde.  Maar ondanks die liefde, of net door die liefde was het heel moeilijk om onze gevoelens over zijn naderende einde uit te spreken.  Hierdoor groeide er ongemerkt een muur tussen ons en voelden we ons allebei heel eenzaam in onze relatie.  En op dat moment is Karin in ons leven gekomen.  Ze maakte eindelijk bespreekbaar wat er in onze hoofden omging en door die gesprekken zijn we als koppel weer heel sterk naar elkaar toe gegroeid.  
Toen Mon het idee opperde om nog een feest te geven om iedereen te bedanken die ons bijstond gedurende de laatste fase van z’n leven, heeft Karin alles geregeld.  Het is een prachtige avond geworden.  Karin zorgde op haar eigen discrete manier dat elke gast in de watten werd gelegd en wij… wij moesten alleen maar genieten van de mooie groep mensen die aanwezig was. 
En ook de afscheidsviering was helemaal Mon.  Tot in de puntjes werd alles op voorhand geregeld, en dat gaf mijn man zoveel rust.  Het was een prachtige, persoonlijke dienst, luchtig, niet te zwaar… net zoals bij hem paste.
En ook al moet je door je verdriet, blijf je de lijfelijke aanwezigheid van je partner missen… ga je bij momenten echt heel diep… is er ook heel vreugde, trots en troost gewoon door de wetenschap dat we op een mooie manier van Mon afscheid hebben kunnen nemen.
Een afscheid waarin liefde centraal stond.
Karin, uwe vriend zag u graag…
en ik ook

Mie